Uiensoep

Die is niet alleen lekker bij de hamse bok, maar ook bij ons thuis. Deze soep is ideaal als je veel mensen te eten krijgt.

6 personen • 90 minuten

Benodigdheden:

 • 1 kilo uien
 • cognac
 • 1 laurier blad
 • 3 el. olijfolie
 • 1 kruidnagel
 • 10 zwarte peperkorrels
 • sneetjes stokbrood
 • 1 1/4 liter runder  -of groente bouillon
 • 1 el. witte wijnazijn
 • 1 glas droge witte wijn
 • 100 gr.  geraspte oude kaas

Aan de slag:

Verwam de oven voor op 180°. Pel de uien en snijd ze in niet te dunne, maar ook zeker niet te dikke ringen; laten we zeggen zo’n 2 millimeter. Verhit wat olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Strooi er 1/2 theelepel zout over een laat de uien een minuut of 2 bakken terwijl je ze omschept met een houten lepel. Zodra ze beginnen te kleuren draai je het vuur laag, voeg de laurier, het kruidnageltje en de 10 peperkorrels toe en laat de uien zo’n 45-60 minuten zachtjes stoven. Schep ze om de 5-10 minuten even om. Als ze na 45 minuten nog erg licht van kleur zijn, zet het vuur wat hoger, maar blijf er in dat geval bij om te voorkomen dat de uien te donker worden. Je wilt ze mooi goudbruin hebben, niet verbrand. 

Voeg de bouillon toe, plus de azijn en breng alles aan de kook. Draai het vuur weer lager en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg nu de wijn toe en laat de soep opnieuw 15 minuten koken. Rooster intussen de sneetjes stokbrood in de oven tot ze een beetje beginnen te kleuren. Proef de soep en maak op smaak met versgemalen peper en zo nodig ook zout. Schep de soep in kommen, schenk in elke kom een klein scheutje cognac en laat in elk een geroosterd stokbroodje drijven. Strooi de oude kaas royaal over de stokbroodjes en zet de kommen soep even in de oven onder de gril zodat de kaas smelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top